head-page PočetnaIzložbe

Neobična mesta

neobicnamesta

Neobična mesta

Izložba fotografija Željka Mandića

Postoje mesta koja se razlikuju od većine drugih. Na izgled su obična, a onda se otkrije neka nedoslednost, pukotina koja nam trenutno razbije predstavu koju smo imali o tom mestu, ali pomalo I o svetu koji nas okružuje. Obično primetimo da nešto nije u redu, da nešto nedostaje, ili je nešto suvišno.
U drugom čitanju nam fotografije, kojima je u prirodi da pored svega što jesu budu i dokument, govore o jednom vremenu. Naše vreme , vreme društva u tranziciji koja nikako da se završi, donosi nam na svakom koraku prizore koji su puni protivrečnosti. Tako nam se kroz prizore nedovšenog, zaboravljenog I nefunkcionalnog ukazuje slika društva koje stagnira, uhvaćeno između prošlosti i budućnosti, u kojem je staro prošlo a novo još nije stiglo da se razvije.
Svakodnevica nam se često obraća apsurdom, nedoslednošću, prizorima na koje smo se već navikli, I koje često više ni ne primećujemo.

 

Željko Mandić je rođen 1964. Godine. Diplomirao 2005. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smer Kamera. Završio je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na studijskoj grupi Fotografija. Kao fotograf, direktor fotografije, reditelj i video umetnik učestvovao na brojnim fotografskim izložbama, kao i na filmskim i video festivalima u zemlji i svetu. Zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao docent na studijskoj grupi Fotografija.

  • Kulturni centar Beograda, galerija Artget

  • Otvaranje izložbe
    Četvrtak, 5. maj 2016
    19.00