Ilustracija 2_Kotez neimar 1935

Čubura i Neimar: Od perifernog do elitnog kraja

Vodi: Zlata Vuksanović Macura
Gost: Mirjana Roter Blagojević

Čubura, jedan od najčuvenijih delova Beograda, postepeno se formirao još krajem XIX veka na tadašnjoj gradskoj periferiji. Među prvim stanovnicima tog kraja bili su Romi koji su se tu, već oko 1880. godine, preselili iz centra grada. Romi i neromi, uglavnom Srbi, živeli su izmešano, mahom kao sirotinja, u kućama avlijskog tipa – partaja – što su uske parcele sa prizemnim zgradama podignutim na ivici placa sa većim brojem stanova „soba + kujna“ i zajedničkim dvorištem. Ovaj deo Beograda stekao je slavu „najživljeg i najživopisnijeg dela prestoničke periferije“.

Suprotno uvreženom mišljenju da je Čubura označavala samo visoki plato oko današnjih ulica Cara Nikolaja Drugog, Makenzijeve, Mačvanske, Čuburske, Orlovića Pavla, Dubljanske i okolnih ulica, u vreme od njenog nastanka pa sve do tridesetih godina XX veka ovaj toponim označavao je znatni širi prostor: obuhvatao je i gornji plato i današnji (Kotež) Neimar, kao i blokove na padini ka Južnom bulevaru, uz današnju Ulicu Maksima Gorkog ka školi “Kralj Petar Drugi“. Prvi teren koji je izašao iz širokog prostornog okvira nazvanog Čubura bio je (Kotež) Neimar, novo naselje koje je do te mere imalo snažan i drugačiji identitet da se ni pokušaj njegovog imenovanja kao Nova Čubura nije održao.

Mesto sastanka i polaska – Čuburski park (kod spomenika Petru Kočiću) – Čuburska, Stojana Protića, Graničarska (pored skvera sa platanima), Šumatovačka, Petra Kočića, Internacionalnih brigada, Janka Veselinovića, Đorđa Vajferta, ugao Đorđa Vajferta i Kornelija Stankovića (vila Flašar), Đorđa Vajferta, Skver Jelene Šantić – završetek šetnje.

 

Zlata Vuksanović Macura (1971) arhitekta i urbanista, naučni saradnik, diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bavi se istorijom i teorijom urbanizma i grada, urbanom istorijom Beograda, socijalnim stanovanjem i stanovanjem i naseljima Roma. Za knjigu Život na ivici – Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919−1941. dobila je tri prestižne profesionalne nagrade (2012, 2013). Njena najnovija knjiga je Vision of the City: International urban planning competition for Belgrade 1921-22 (2015). Predsedava Komisiji za urbanu istoriju Udruženja urbanista Srbije i član Društva arhitekata Beograda i International Planning History Society.

  • NEMA SLOBODNIH MESTA

  • Mesto okupljanja: Počinje iz Čuburskog parka, kod spomenika Petru Kočiću

  • Nedelja, 22. maj 2016
    18.00 - 20.00