head-page PočetnaPredavanja

Prostor, mesto i atmosfera: Periferna percepcija i emocija u arhitektonskom iskustvu

juhani2

Prostor, mesto i atmosfera: Periferna percepcija i emocija u arhitektonskom iskustvu

Juhani Pallasmaa, Finska

Arhitektura se obično shvata, i o njoj se uči, kroz pojmove prostora, forme i objekta, koje se doživljavaju kroz fokusirani pogled. Značaj sveobuhvatne periferne percepcije i percepcije atmosfere potpuno je zapostavljen. Ipak, mi imamo neverovatnu sposobnost da trenutno shvatimo ceo ambijent i atmosferu predela, urbanog okruženja, mesta ili prostora. Čak i regioni i kontinenti imaju svoju prepoznatljivu atmosferu. U stvari, fokusirani pogled nas čini autsajderima, dok nas difuzna periferna percepcija pretvara u upućene i učesnike. Sve u svemu, podsvesna difuzna percepcija ima ključnu ulogu u shvatanju našeg egzistencijalnog stanja, kao i u saznanju da smo deo „prolaznog sveta”, da upotrebimo pojam Morisa Merlo-Pontija. Percepcija atmosfere se s pravom može nazvati našim šestim čulom.

I kreativni um kao da se oslanja na namerno potiskivanje preciznosti, dok mi shvatamo suštinu stvari emotivno, od celine do detalja; u umetničkoj sferi, mi često osećamo emotivno značenje nekog dela „nerazumevajući“ nijedan njegov sastavni deo.

Sveobuhvatna atmosfera je objedinjujuća karakteristika u arhitekturi, a postoje arhitekti i umetnici čija se dela zasnivaju pre na kvalitetu sveobuhvatnog ambijenta nego na preciznom i fokusiranom formalnom kvalitetu. Pojačan osećaj materijalnog, teksture, ritma, boje i osvetljenja obično su karakteristike atmosfere u arhitekturi.

  • Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg republike 5

  • četvrtak, 22. maj 2014.
    OTKAZANO predavanje