head-page PočetnaPredavanja

Pejzaži arhitektonskog obrazovanja: Arhitektura, znanje i egzistencijalna mudrost

juhani

Pejzaži arhitektonskog obrazovanja: Arhitektura, znanje i egzistencijalna mudrost

Juhani Pallasmaa, Finska

Tendencija u obrazovanju u kreativnim oblastima je da se naglase činjenice, izvesnost i učenje kao pre svega intelektualni proces. Ipak, činjenice dobijaju značenje samo ako su pravilno kontekstualizovane, a u obrazovanju u oblasti arhitekture, dizajna i umetnosti, sopsteveni identitet i spoznaja samog sebe su u suštini učenja. Čak i danas, u obrazovanju postoji tendencija zanemarivanja činjenice da je emocija kategorija inteligencije, a često najsintetičnije i nepobitno rasuđivanje. Učenje ne predstavlja nagomilavanje činjenica, već postepeno sticanje znanja, integralni razoj ličnosti i, na kraju, razvoj mudrosti. Proces učenja nije ni linearan niti logičan proces, već putovanje nabijeno emocijama i istraživanje suštine percepcije, mišljenja, ljudske interakcije, života, kao i specifičnog sveta umetnosti.
Arhitektura je suštinski kompleksna i filozofski „nečista“ disciplina koja spaja konfliktne i nepomirljive aspekte u umetničku sintezu. Kao što Alvar Aalto piše: „U svakom slučaju [kreativnosti u radu] treba postići istovremena rešenja za suprotnosti […] ova harmonija ne može se postići nijednim drugim sredstvima osim onim umetničkim”. Zbog složene i konfliktne prirode arhitekture, tendencija u arhitektonskoj praksi je u sve veća dominacija intelektualizma.
Svi oblici umetnosti bave se istim egzistencijalnim pitanjima, i shodno tome, arhitekti prevashodno uče proučavajući druge forme umetnosti; literature, likovnih umetnosti, filma i muzike. Sve ove umetnosti bave se istraživanjem enigmi i značenja ljudske egzistencije. Ali je i istorija bitan izvor za ovladavanje umetnošču i mudrošću. Ona otkriva etičke i epske dimezije života, i uči nas da spojimo osećaj individualne skromnosti i ponosa.
Poseta profesora Juhani Palasmaa organizovana je na inicijativu i realizovana u saradnji sa Ajlom Selenić, srpski arhitekta koja živi i radi u Finskoj.

  • Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, amfiteatar, Bulevar Kralja Aleksandra 73/II

  • ponedeljak, 19. maj 2014.
    predavanje
    19.00 časova