head-page PočetnaIzložbe

Arhitektura stanovanja i javnih prostora

lacaton-vassal

Arhitektura stanovanja i javnih prostora

Autori: An Lakaton i Žan Filip Vasal, Francuska

Izložba posvećena arhitektonskom birou Lakaton i Vasal arhitekti, na dvadesetak panoa, predstavlja devet projekata različitog obima i sadržaja. Lakton i Vasal teže da iskoriste postojeće u građevinarstvu i u prirodnom ambijentu, ne menjajući ga, već izvlačeći maksimalnu korist iz fizičkih i estetskih kvaliteta postojeće zgrade ili okoline. U isti mah, trude se da sačuvaju veliku slobodu prostora, bez pregrada, kako bi se obezbedila maksimalna prohodnost. Autori shvataju arhitektonski prostor kao mesto u kome se živi i zato stvaraju porozne konstrukcije, sa velikim brojem otvora i pristupa, u kojima čovek može da osluškuje kišu, da uživa u svetlosti, u izlazećem suncu, u gradu koji ga okružuje. Lakaton i Vasal objedinjuju inovaciju, tehnološki izazov i održivi razvoj, poštovanje starih industrijskih zdanja i avangardne i multifunkcionalne prostore.

„Svi projekti podrazumevaju da je arhitektura ukrštanje lokacije, programa i zahteva koje je potrebno rešiti na uspešan, funkcionalan i racionalan način, čemu treba dodati i ono nešto što odudara od efikasnosti, što spada u domen zadovoljstva, neočekivanog, poetičnog i koje u suštini zauzima najznačajnije mesto. Biro radi tako što neprestano razmišlja o kvalitetu i novim prostorima za stanovanje, otvorenijim i prostranijim, jer dom standardnog tipa i minimalne površine, koji je star pola veka a još se koristi, više uopšte ne odgovara savremenim potrebama i načinu života.

Pažnja posvećena lokaciji ključno je pitanje zbog toga što je jasno da novi prostori mogu samo da se dopunjuju, nadziđuju, dorađuju i obogaćuju onim što već postoji. O ekonomskoj strani projekta potrebno je da se razmišlja mnogo ranije da bi se sigurno ostvarili željeni prostorni ciljevi i komfor. Optimizacija građevinskih sistema ključ je za traženu efikasnost da bi se proizveli širi prostori koji nude najveći kapacitet korišćenja. Luksuz kao ideja dobija novo značenje ako se poveže sa plemenitošću, slobodom korišćenja i zadovoljstvom. Treba graditi dvostruko, to jest dva puta više, sa istim budžetom, radi stvaranja novih mogućnosti, sloboda, načina stanovanja. U isti mah, pravilo i ključ svega je ekonomičnost.“

  • 8 – 31. maj 2014
    Arhitektonski Fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar Kralja Aleksandra 73/II